Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko mění strategii v Sýrii? Satelitní snímky odhalují plány Moskvy

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Hamedan - Satelitní snímky ze 17. srpna ukazují setrvalou přítomnost ruského vojenského letectva na základně Hamedan západně od Teheránu. Fotografie umístěné na internet potvrdily minimálně tři ruské stroje.

Uvádí se, že na východním konci přistávací plochy stojí v těsné blízkosti čtyři stíhací bombardéry Su-34, dále jsou pak deklarovány tři strategické bombardéry Tu-22M3 (v kódu NATO označené jako Backfire). Přítomnost ruských letadel potvrdila jak Moskva, tak Teherán. Poté, co Rusko využívalo základnu jako tankovací, nyní se jeví jako výchozí bod pro operace proti cílům v Sýrii, počínaje 16. srpnem.

Výhody pro Moskvu jsou ohledně nové základny jasné. Dříve létaly bombardéry Tu-22M3 do Sýrie přímo z Ruska. Teď se jejich cesta významně zkrátí, takže budou moci zvládnout více operačních letů, budou lépe využity a zároveň se sníží náklady na jejich údržbu, jakož i náklady celkové. Přistávací plochy jsou k dispozici i v Sýrii, ale Moskva tvrdí, že místa jako základna Hmeimim jihovýchodně od Latakie, nejsou pro stroje typu Tu-223M vhodné z důvodu malého rozměru a kvůli nedostatku kapacit pro zajištění leteckého provozu.

Rusko v Hamedanu získává strategicky výhodný bod (zdroj: mil.ru)

Ačkoliv to není poprvé, co se ruské bombardéry v Hamedanu objevily, doposud se tu pouze doplňovalo palivo a vybavení, nyní se poprvé hovoří o permanentním využití základny. Ruské stroje se po prvních náletech nad syrské území vracely do Ruska, případně se v Hamedanu zastavily pro doplnění pohonných hmot. To potvrdily i satelitní snímky získané serverem Stratfor od jeho partnerů na AllSource Analysis, které tu zachytily zmíněné bombardéry Tu-22M3.

Přitomnost stíhacích bombardérů Su-34 není dána lepším využitím letištní plochy - když tyto stroje létaly nad Sýrii z Hmeimimu, měly to k cílům blíže než z Hamedanu. Důvodem, proč byly přemístěny právě sem, byly ryze bezpečnostní, Rusko mělo obavy ohledně taktické a provozní bezpečnosti, rovněž bylo velice pravděpodobné, že základna je pod dohledem povstalců. Využití Hamedanu tak má vysloveně taktické cíle. Přítomnost bombardérů Su-34 může mít za cil rovněž udržení bezpečnosti na základně, kterou budou stroje Tu-22M3 využívat při svých cestách zpět na specializovaná letiště v Rusku.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy