Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku se odpálilo dítě, 22 obětí atentátu bylo mladších čtrnácti let

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Při sobotním atentátu na kurdskou svatbu v jihovýchodním Turecku zemřelo 51 lidí, přičemž 22 obětí bylo mladších čtrnácti let. Útočníkovi bylo mezi 12 a 14 lety.

S odvoláním na nejmenovaného tureckého vládního představitele to dnes uvedla agentura Reuters. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana první důkazy naznačují, že za atentátem v Gaziantepu stáli ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS).

Jak poznamenala zpravodajská stanice BBC, mohlo jít o pomstu islamistů za nedávné ztráty území během bojů v Sýrii. Kurdští bojovníci s pomocí leteckých sil koalice vedené Spojenými státy vyhnali bojovníky IS z jejich bašty v syrském městě Manbidž.

Mohlo jít rovněž o okamžitou odpověď na sobotní prohlášení tureckého premiéra Binaliho Yildirima, že jeho vláda chce hrát aktivnější úlohu v syrském konfliktu. Hovoří se o tom, že se chystá ofenziva rebelů z tureckého území na město

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.