Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zveřejnily dalších 15 tisíc souborů v kauze mailů Clintonové

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Americké ministerstvo zahraničí zkoumá téměř 15.000 dříve neznámých souborů elektronické pošty, které vyšetřovatelé odhalili v kauze soukromého poštovního serveru využívaného bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Ministerští právníci podle agentury AP chtějí zpracovat a zveřejnit e-maily v polovině října, tedy jen několik málo týdnů před prezidentskými volbami. V nich se Clintonová 8. listopadu utká s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

Elektronickou poštu, kterou Clintonová jako členka vlády rozesílala z privátního, nikoli služebního serveru, zkoumají vyšetřovatelé na základě žaloby, kterou podala konzervativní nevládní skupina Judicial Watch.

Vyšetřovatelé z FBI předtím kauzu odložili, aniž by vyzvali k potrestání Clintonové. Uvedli jen, že exministryně si počínala "krajně ledabyle".

Zatím podle ministerských právníků není zřejmé, kolik z objevených 15.000 souborů je služebních a kolik soukromých. Clintonová už loni odevzdala vyšetřovatelům 55.000 souborů elektronické pošty.

Témata:  Hillary Clintonová e-mail USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy