Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generace teroristů a uprchlíků? Vzniku napomohly i USA, tvrdí analýza

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington – „Současný prezident má pravdu, že Amerika nemůže vyhrát válku proti Bašáru Asadovi. Tady je návod, jak se jeho nástupce může vyhnout porážce,“ píše ve své analýze server Foreign Policy.

Server připomíná, že Barack Obama se všemi silami snažil udržovat odstup od syrské války. A to dokonce i ve chvílích, kdy se začal konflikt rozšiřovat a kdy se ze zhrouceného státu začala šířit vlna chaosu do okolního světa, která „zplodila novou generaci teroristů a válečníků, a vytvořila miliony uprchlíků", kteří zatížili politiky Libanonu, Turecka a Evropské unie.

Obamův nástupce pak bude muset zformovat novou odpověď. „Současný status quo nefunguje; spíše naopak - zničil celou zemi, zabil stovky tisíc lidí a zároveň přináší celou řadu problémů - včetně zhoršení vztahů mezi spojenci, jako je Turecko, Saudská Arábie a Izrael. Hrozí státní zhroucení a regionální kolaps - které budou komplikovat situaci Spojeným státům a jejich spojencům na Středním východě pro další desetiletí," píše FP.

Další  americký prezident má hned několik možností

Otázkou tedy je, jak by měl příští prezident v otázce Sýrie postupovat, aby zvýšil americký vliv, zvýšil šanci na nalezení politického řešení občanské války v Sýrii a zároveň zamezil katastrofickému strategickému pádu.

První cestou je alternativa „nejdříve teroristé". Při ní by se USA spojily se syrským prezidentem a s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tato varianta je však podle serveru morálně nepřípustná a strategicky tvrdohlavá - a Washington by se tak zařadil do nelichotivé řady „nepoctivých států a masových vrahů".

Také druhá volba je problematická a vyžaduje, aby Spojené státy vystupňovaly svou stávající vojenskou intervenci v Sýrii. Podle ní by měl Washington podpořit povstalce, aby dal najevo, že nedovolí, aby syrský režim na bojišti dosáhl vítězství. Šance na politické vyrovnání by však přišla jen v případě, že Asadův režim definitivně padne. Americký prezident by ale podle FP zjistil, že v případě eskalace by získal další strategické výhody pro USA, které by získaly nový vliv nad svými spojenci i soupeři a ukázaly by, že jsou připraveny vykonávat svou roli velmoci.

Bílý dům si udržuje od konfliktu velký odstup

„Obama má pravdu, že Spojené státy nemohou kontrolovat výsledek dlouhotrvající syrské války. Washington nemá jinou možnost, než použít svou moc, aby se pokusil donutit všechny strany - místní i mezinárodní - dosáhnout dohody. Jeho strategie i tak obsahuje značný vojenský zásah, stejně jako masivní humanitární příspěvek," píše server,

Jenže právě v tomto bodu se podle FP přístup současné administrativy pokazil. Bílý dům si totiž stále udržuje od konfliktu velký odstup – navzdory tomu, že Asad používá chemické zbraně a navzdory tomu, že se do politického vakua pokouší vstoupit Rusko, Írán a Hizballáh. I přesto, že se strany konfliktu dopouští válečných zločinů – z Washingtonu nepřichází žádný tlak. „Americká nečinnost krizi zhoršila," přiznává FP.

Na stole se proto objevují různé alternativy. Podle některých by se USA v boji proti Asadovi měly spojit s al-Káidou, další navrhují jednat se syrskými separatistickými rebely. Dokument podepsaný 51 americkými diplomaty pak navrhuje velkou vojenskou akci proti Asadovi a jeho spojencům. Další hlasy Obamovy administrativy, které se objevují i v táboře Donalda Trumpa, hovoří o koalici s Ruskem proti Islámskému státu a al-Káidě – i když by to mělo katastrofální důsledky, protože by to znamenalo zásadní ústupky v otázce Ukrajiny nebo Damašku.

Válečné zločiny by neměly zůstat bez trestu

„Stávající přístup Washingtonu zahrnuje použití vojenské síly a humanitární pomoci při hledání politického řešení konfliktu. Tato myšlenka je v podstatě správná, a s některými drobnými úpravami by to mohla být mnohem účinnější. Spojené státy mohou snadno změnit politickou kalkulaci válečných bojovníků a podniknout větší vojenskou akci - a nemusí být zdaleka tak drastická jako totální invaze," vysvětluje server.

„Cílená americká odveta proti syrským vládním cílům by Asada upozornila, že válečné zločiny nezůstanou nepotrestány. Vzkaz ze strany vlády USA bude jednoduchý: Toto je cena za bombardování civilistů a útoky na nemocnice. I v případě, že Asad a jeho spojenci budou pokračovat v jejich maximalistickém a destruktivním kurzu, se setkají s impozantním, a možná rozhodujícím, odporem opozičních skupin těžících z plnohodnotné americké podpory," popisuje FP.

USA by tak měly trestat válečné zločiny a další zvěrstva a naopak chránit civilní obyvatelstvo a podpořit možnost diplomatického řešení. Washington by podle serveru mohl zajišťovat bezpečná útočiště i bezletové zóny v některých oblastech jižní, severní a střední Sýrie – USA by třeba mohly sestřelovat letadla, která útočí na civilní cíle.

Spojené státy způsobily kolaps v Iráku, teď musí pomoci

Zároveň by měli Američané tlačit na kurdské demokratické síly, aby přestaly útočit na některé cíle a aby naopak s USA spolupracovaly. Hlavní nápor amerických sil by podle serveru měly pocítit syrské vládní síly a Islámský stát, nálety a operace se ale prý mohou soustředit také na protirežimní extremisty, jako je al-Káida – pokud ohrozí území spojeneckých zemí USA. „Není nutné, aby se USA zapojily do totální války proti všem extremistickým stranám konfliktu, stačí omezené a příležitostné údery," píše FP.

Zároveň si ale Spojené státy musí dát pozor, aby se nedostaly do křížku s ruským letectvem. „Ale syrské letectvo, to je jiná. Syrské stíhačky a vrtulníky způsobily vražedný chaos. Spojené státy to mohou rychle změnit tím, že sestřelí nějaká syrská vládní letadla a vrtulníky," navrhuje FP.

„Více se zapojit v Sýrii je také morálně správná věc. Spojené státy způsobily státní kolaps v Iráku, což vyvolalo válku, která pohltila Irák a Sýrii minimálně na jednu generaci. Mají povinnost pokusit se ovlivnit výsledky tohoto zhroucení a získat morální a politickou důvěryhodnost tím, že udělají vše proto, aby chránily civilní obyvatelstvo a podpořily státní stabilitu a řádnou správu věcí veřejných, a to i když tyto snahy mohou mít pouze částečné výsledky. Tvrdší zákrok, který dosáhne jen jedné věci - méně obětí při útocích barelovými bombami, náletech a ostřelování - by stále byl počítán jako úspěch. Může být příliš pozdě na to zachránit Sýrii, ale to neznamená, že to za tu námahu nestojí," myslí si server.

Témata:  Syrská krize USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy