Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda má znovu pod kontrolou město Darája

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda tvrdí, že má znovu pod kontrolou město Darája, které čtyři roky obléhala. Uvedla to dnes syrská státní televize.

Město, které doteď ovládali povstalci, patřilo k nejvíce bombardovaným lokalitám Sýrie. Mnoho Syřanů je považuje za symbol povstání proti režimu Bašára Asada, pokud má tedy režim nad městem znovu kontrolu, lze to považovat za velké vítězství vládních sil.

V pátek se rebelové a armáda dohodli na ukončení čtyřletého obléhání a evakuaci civilistů i rebelů z města. Podle agentury AP bylo od pátku evakuováno na 4000 lidí a zhruba 700 rebelů.

Těm byl zaručen volný průchod, takže zamířili i se svými rodinami do severosyrské provincie Idlib, nad kterou mají kontrolu povstalci.

"Syrská armáda má plnou kontrolu nad Darájou a už vstoupila do města. Nikdo z ozbrojenců tam nezůstal," citovala agentura AFP nejmenovaný vojenský zdroj.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy