Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadné porodnice: Muže vyměnili rodinám, zjistili to po 41 letech. A nebylo to poprvé...

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Manitoba - Dlouhých čtyřicet let se kamarádili a neměli ani ponětí, že když se navštěvují, jsou vlastně doma. Až teď jim úřady sdělily, že se při jejich narození stala chyba. V porodnici děti zaměnili.

Leon Swanson a David Tait se narodili v roce 1975 jen tři dny po sobě a stali se nejlepšími přáteli. Teď, ve svých 41 letech, ale zjistili, že k sobě mají ještě blíž. Každý totiž vyrůstal v rodině toho druhého - omylem je v porodnici zaměnili.

Oba muži z kanadské provincie Manitoba se na tiskové konferenci, kde skutečnost oznamovali, rozplakali. "Chci znát odpovědi. Nemám slov. Uplynulo čtyřicet let... jsem hodně zmatený a naštvaný," řekl David, zatímco Leon byl tak rozrušený, že nemohl ani mluvit.

Už delší dobu prý panovalo podezření, protože jak chlapci vyrůstali, podobali se čím dál tím víc druhé rodině. Když se pak v listopadu provalilo, že v nemocnici Norway House už jednou děti zaměnili, nechaly si rodiny udělat test DNA.

Ten ve čtvrtek potvrdil, že Davida Taita vychovávala biologická matka Leona Swansona Francis Taitová. O Leona se zase starala Charlotte Masonová, biologická matka Davida. Obě rodiny žily v pětitisícové osadě asi 460 kilometrů od Winnipegu.

"Nemám pro to jiných slov, než že se stal zločin. S jednou chybou můžeme žít, ale dvě podobné chyby už jsou nepřijatelné. Nemůžeme to jen smést ze stolu jako náhodu, z mého pohledu to byla kriminální aktivita," uvedl Eric Robertson, v té době ministr v manitobské vládě.

"Tito pánové nejsou jediné oběti. Máme tu rodiny, které tím byly hluboce zasaženy. Máme tu sourozence, kterým to ublížilo také," dodal Robertson. Kanadská ministryně zdravotnictví Jane Philpottová jen prohlásila, že je jí to líto, a slíbila zahájit nezávislé vyšetřování.

Témata:  muži porody děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy