Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka proti islámu? Zakážeme Korán i mešity, burcuje politik

islám
islám
Foto: Pixabay

Amsterodam – Vůdce populistické a v Nizozemí velmi oblíbené Stany pro svobodu (PVV) Geert Wilders pustil svou volební kampaň. Před hlasováním, které se má uskutečnit příští rok, navrhl úplný zákaz mešit a Koránu.

Wilders navrhl nejradikálnější anti-islamizační platformu v Evropě. Wilders, jehož PVV v současné době vede všechny hlavní průzkumy v Nizozemsku, prohlásil, že nová platforma bude zahrnovat plán týkající se uzavření všech mešit v zemi a zavedení zákazu islámské svaté knihy - Koránu. Wilders tvrdí, že tento krok jde proti islamizaci, která podle něj v jeho zemi neustále pokračuje, napsal belgický list Demorgen.

Prostřednictvím svého Twitteru politik také nadnesl další témata týkající se „deislamizace". PVV uvádí, že by si přála nejen uzavření všech mešit v zemi a zákaz Koránu, ale také zákaz islámského šátku pro ženy na jakémkoliv veřejném místě.

Jeden z bodů se týká také žadatelů o azyl. Strana chce zrušit všechna dočasné povolení k pobytu pro všechny žadatele o azyl a zavřít všechna azylová center v zemi.

Jeho manifest má celkem 11 bodů zahrnujících plány a další závazky, které povedou k zákazu vyjádření víry, která je v „rozporu s touto zemí".

Wilders sám říká, že je na „návrh neuvěřitelně pyšný". „PVV bojuje proti islámu. Chce uzavřít hranice Evropské unie a dát ušetřené miliardy zpět lidem. Mé poselství pro Nizozemsko: Nizozemí musí být opět naše," cituje jeho slova britský list The Independent.

Kromě toho strana PVV znovu potvrdila svůj závazek následovat Spojené království pryč z Evropské unie. Zároveň podle listu The Independent mluví o přerušení veškeré zahraniční pomoci a investování těchto peněz do tajných služeb a policie.

Témata:  Geert Wilders Islám Nizozemí

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy