Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka zachráněná na Novému Zélandu poslala děkovný dopis a darovala peníze

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Česká turistka Pavlína Pížová poslala děkovný dopis novozélandským záchranářům, kteří ji našli v opuštěné horské chatě. Žena by se měla vrátit do ČR ještě behěm tohoto týdne.

Informoval o tom dnes novozélandský deník The Stuff. Češka podle něj darovala novozélandské policii, záchranářům a správě národního parku "čtyřcifernou" peněžní částku.

"Velký dík za vaše obrovské úsilí dopravit mě zpět do bezpečí a Ondřeje zpátky k jeho rodině," uvedla Pížová v dopise adresovaném novozélandské policii a záchranářům.

Pížová čekala měsíc v chatě patřící správě národního parku. Záchranáři ji tam objevili minulou středu. Tělo jejího partnera (†27) bylo nalezeno a vyzvednuto v pátek.

Ve čtvrtek policie Pížovou podle novozélandských médií podrobila "důkladnému výslechu" a Češka nyní může odcestovat do České republiky za svou rodinou. "Snaží se být pozitivní a velmi se těší, až se dostane domů," sdělila česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett.

Novozélandské soudní úřady v pondělí provedly pitvu českého turisty, aby určily přesnou příčinu jeho smrti. Jeho tělo bude rovněž v nadcházejících dnech přepraveno do ČR. Oficiální stanovisko policie a výsledky pitvy budou k dispozici patrně ve středu.

V chatě, kam se Pížová dostala oknem a kde strávila měsíc, byla zásoba dříví na topení a také trvanlivé potraviny. "Vaše dobře udržovaná infrastruktura mi doslova zachránila život," napsala Pížová v dopise správě parku, v němž se zároveň omluvila za škody, které způsobila.

Češka připustila, že se svým partnerem udělali chybu, když úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

Témata:  Nový Zéland

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy