Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud brazilské prezidentky Rousseffové je v rukou senátorů, dnes je čeká hlasování

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasilia – Do závěrečné debaty se dnes pustili brazilští senátoři, jejich jednání by mělo ve středu ráno našeho času vést k hlasování o definitivním odvolání Dilmy Rousseffové z prezidentského úřadu.

Očekává se, že první žena v čele Brazílie bude této funkce, kterou vykonávala od ledna 2011, senátory zbavena. „Podvod byl prokázán," prohlásila v závěrečné řeči obžaloby advokátka Janaina Paschoalová. Senátory vyzvala, aby hlasovali pro odvolání Rousseffové, která je v procesu sesazení hlavy státu viněna z manipulací s výsledky státního rozpočtu.

Narozdíl od řady ostatních politiků není Rousseffová viněna z korupce a vlastního obohacování, připomněla agentura AFP. Právě úplatkářská aféra kolem státní firmy Petrobras, v níž čelí obvinění či podezření z korupce řada politiků z různých stran, stojí spolu s ekonomickou recesí země za nespokojeností Brazilců, kteří již řadu měsíců proti vládě protestují v ulicích.

Rousseffová však má mezi Brazilci stále hodně příznivců. V noci na dnešek se dva tisíce jejich podporovatelů shromáždily před budovou Senátu v hlavním městě. Akce na podporu Rousseffové se konaly také v Riu a Sao Paulu. Policie protesty rozháněla slzným plynem.

Dočasně sesazená Rousseffová v pondělí před senátory přednesla svou obhajovací řeč, pak 14 hodin odpovídala na dotazy senátorů, které podle deníku El País měly jen málo společného s důvodem pro sesazení.

„Žádám Vás, abyste hlasovali proti odvolání z funkce a ve prospěch demokracie," vyzvala senátory osmašedesátiletá Rousseffová, která za diktatury začátkem 70. letech strávila několik let ve vězení. I tuto skutečnost před senátory plna dojetí připomněla. "Dnes se bojím jen toho, že zemře demokracie, za kterou jsme mnozí ze zde přítomných bojovali," uvedla Rousseffová.

Pokud se pro odvolání Rousseffové vysloví dvě třetiny senátorů, nahradí ji v nejvyšším úřadu do konce roku 2018 její bývalý viceprezident Michel Temer. Ten stojí v čele země již od poloviny května, kdy byla prezidentka dočasně sesazena. Strana pracujících ale už připravuje žádost k nejvyššímu soudu, aby hlasování senátorů anuloval.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy