Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Symbol evropy? Naďra, ne šátky, zní z Francie

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž – Francouzský premiér a velký bojovník proti zahalování žen Manuel Valls se stal terčem kritiky poté, co v pondělí večer uvedl, že symbolem svobody Francie jsou nahá ňadra a ne muslimské šátky.

Manuel Valls v pondělí večer prohlásil, že „holá prsa" jsou lepší znázornění francouzských hodnot a ženských práv než muslimské pokrývky hlavy. Jeho slova přišla jen chvíli poté, co francouzský soud pozastavil zákaz týkající se muslimských plavek burkin.

Premiér poukazoval na nahou hruď dívky Marianne, jednoho z národních symbolů republiky. „Marianne má nahá prsa, protože živí lidi! Nebyla zahalená, protože je svobodná! To je republika! To je Marianne!" vysvětloval premiér na zasedání vlády v Colomiers. Jeho slova cituje server The Local.

Jeho prohlášení vyvolalo bouři nevole nejen mezi feministkami, ale také u historiků. Hlasitě se ozvala třeba Mathilde Larrèreová, která se specializuje na historii francouzskou revoluci. Vallsovi odpověděla prostřednictvím Twitteru. „Marianne má nahá prsa, protože je to alegorie, ty kreténe!" vzkázala mu. A dodala, že zmiňovaný symbol vznikl v době, kdy byly ženy považovány za méně významné a nemohly ani volit.

Francouzský historik Nicolas Lebourg uvedl pro list Liberation, že si Valls možná spletl Mariannu s dřívějším obrazem malíře Eugèna Delacroix, „Svoboda vede lid" z roku asi 1830. Někteří politici poukazují, že Marianne má sice nahá prsa, její hlava je však také zahalena.

Manuel Valls patří mezi ostré kritiky muslimských šátků, kvůli kterým se pohádal třeba i s členy jeho vlastní vlády poté, co vyjádřil podporu těm francouzským starostům, kteří ve svých městech zakázali burkiny.

Premiér varoval, že navzdory rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu, který uvedl, že rozhodnutí o zákazu burkin je nelegální, debata ještě „není u konce". „Musíme vést rozhodný boj proti radikálnímu islámu, proti těmto náboženským symbolům, které pronikají do veřejného prostoru," řekl Valls v rozhovoru pro BFM-TV. „Pro mě jsou burkiny symbolem zotročení žen."

Témata:  Manuel Valls muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy