Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbekistán slaví 25. výročí nezávislosti, nikdo z politiků ale nepřišel

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - Uzbekistán dnes slaví 25. výročí nezávislosti, nikdo z představitelů země se však na veřejnosti neukázal. Zdravotní stav prezidenta Islama Karimova je nejasný, svět se tak může jen dohadovat, kdo zemi vlastně řídí.

Karimov (88) utrpěl podle své dcery minulý víkend krvácení do mozku. Ve středu vynechal každoroční projev k svátku nezávislosti, poprvé za 25 let.

Státní média se pečlivě vyhýbají, aby se zaměřily na někoho z vysokých představitelů jako na designovaného nástupce prezidenta. Objevily se již spekulace o Karimovově smrti.

Diplomaté podle agentury Reuters doufali, že si budou moci vyjasnit situace při dnešních oslavách v rámci diplomatického sboru, kterých se jindy tradičně účastnil ministr zahraničí a některý z místopředsedů vlády. Objevil se ale jen náměstek ministra zahraničí.

"Zdá se, že ještě nedospěli ke kompromisu," řekl kazašský politolog Dosym Satpajev o předpokládaných jednáních o nástupnictví mezi klíčovými hráči, představovanými Karimovovou rodinou, vládními špičkami a představiteli bezpečnostních složek. "Pokud vakuum potrvá příliš dlouho, vyvolá to samozřejmě neklid mezi obyvatelstvem," dodal.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy