Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský magazín Charlie Hebdo satirickým obrázkem rozzlobil Italy

Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Foto: ČTK/Profimedia

Řím – Od satirického obrázku francouzského časopisu Charlie Hebdo, který ve svém posledním vydání karikoval nedávné zemětřesení v Itálii, se dle agentury ANSA distancovalo francouzské velvyslanectví v Římě. Četné kritické reakce na sociálních sítích vyvolal obrázek, na němž jsou oběti katastrofy srovnávány s italskými těstovinami. Mnohé z těchto reakcí to označují za neúctu k téměř třem stovkám obětí.

Francouzská ambasáda v Římě k tomu uvedla, že „obrázek v Charlie Hebdo absolutně nevyjadřuje pozici Francie". Velvyslanectví také označilo zemětřesení ve střední Itálii z minulého týdne, které si vyžádalo 293 obětí a skoro čtyři stovky zraněných, za "obrovskou tragédii".

Na obrázku (zde), který byl otištěn v posledním vydání časopisu Charlie Hebdo, je nakreslen zakrvácený muž a žena a nad nimi jsou nápisy druhů italských těstovin penne. Vedle nich leží ve vyskládaných troskách zakrvácené oběti, nad nimiž je nápis lasagnes.

Pod obrázkem je podepsán kreslíř Felix a je doplněn textem: „"Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo „Alláhu akbar".

Obrázek zéměř okamžitě vyvolal ostré reakce na sociálních sítích, objevilo se třeba heslo #IononsonoCharlie (Nejsem Charlie). Odkazuje na teroristický čin z loňského ledna, kdy islámští radikálové postříleli v Paříži v budově týdeníku Charlie Hebdo a jejím okolí 12 lidí. Lidé pak vyjadřovali solidaritu heslem "Je suis Charlie" (Jsem Charlie).

„Jak je možné dělat satiru na mrtvé? Satira je satirou, když člověka rozesměje, ale v tomto případě si myslím, že není nikdo, kdo by se jí mohl smát," komentoval obrázek starosta zemětřesením zasaženého města Amatrice Sergio Pirozzi.

Témata:  zemětřesení v Itálii Charlie Hebdo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy