Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Materiály z vyšetřování e-mailové aféry Clintonové byly zveřejněny

FBI - Federal Bureau Of Investigation
FBI - Federal Bureau Of Investigation
Foto: INT

Washington - Dokumenty z vyšetřování demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové kvůli její aféře s využíváním soukromého e-mailu v době, kdy zastávala funkci ministryně zahraničí Spojených států, se dostaly na veřejnost, dnes je zveřejnil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Skandál s e-maily se táhne od jara 2015. Tehdy vyšlo najevo, že Clintonová jako šéfka americké diplomacie v letech 2009 až 2013 komunikovala přes soukromou elektronickou poštu.

Z materiálů je například patrné, že Clintonová při výslechu opakovaně odmítla, že by některé elektronické dopisy před jejich vydáním úřadům upravovala, případně je smazala.

Ckintonová řekla, že vyzvala své právníky, aby všechny pracovní e-maily předali ministerstvu zahraničí, a do jejich práce pak už nijak nezasahovala. Dodala, že nikdo během doby, kdy byla v ministerské funkci, nezpochybnil její používání soukromého e-mailu pro pracovní záležitosti. Zaměstnanci úřadu FBI řekli, že zprávy od Clintonové měly v poli odesílatele jen H, protože adresa soukromého poštovního serveru byla skrytá.

Podle poradců demokratka pravidelně měnila svůj telefon Blackberry. Ministryně také kontaktovala svého předchůdce Colina Powella v lednu 2009, aby se hozeptala na jeho zkušenosti s používáním telefonu Blackberry, když byl ve funkci.

Bývalá ministryně také FBI sdělila, že si nevzpomíná na žádné školení o tom, jak zacházet s utajovanými informacemi a federálními záznamy. Dodala, že na ministerstvu panovala skepse ohledně stavu tamní počítačové sítě; při této příležitosti připomněla případy, kdy byly vládní systémy zkompromitovány.

Témata:  Hillary Clintonová FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy