Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecká přehlídka CIAF: Do Hradce přijely stroje z deseti zemí

MiG 15 UTI
MiG 15 UTI
Foto: DSA

Hradec Králové - V Hradci králové dnes začal 23. ročník letecké přehlídky CIAF. Návštěvníkům, kterých dorazil velký počet, se představuje technika deseti zemí, letos je k vidění devět desítek letadel a vrtulníků.

Ukrajinci a Belgičané prezentují své stroje, na kterých aktuálně létají. Němci například přivezli letoun Tornado, který ve výzbroji armády končí. Letos poprvé mají diváci možno zhlédnout letoun OV-10 Bronco, který bojoval ve vietnamské válce, řekl mluvčí akce Tomáš Otruba.

Na leteckou přehlídku se letos vrátil také proudový letoun MiG-15, vyvinutý v Sovětském svazu, na jehož výrobu Československo získalo licenci. Stíhačku vyrobenou v roce 1955 si před třemi lety nadšenci přivezli z USA a o rok později se už opravená na letecké přehlídce vznesla.

Návštěvníci akce po oba dva dny nemusejí jen zaklánět krky a hledět na oblohu, česká armáda pravidelně přiváží i pozemní techniku. Mezi ní byla i polní nemocnice, kterou používá na misích.

"Zubní ordinace je kompletně vybavená, má rentgen, ultrazvuk. Polní nemocnice nevyjíždí jen na vojenské operace, ale na humanitární mise. Je v provozu pro vojáky i civilní obyvatelstvo," řekla Hana Kramářová z hradecké polní nemocnice.

Loni CIAF vidělo 35.000 diváků, o 10.000 méně než předloni. Návštěvnost poznamenalo deštivé počasí.

Témata:  CIAF letectví a letadla MiG 15 UTI

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy