Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětští uprchlíci? Prohlížel jsem je a některým bylo až 40 let, tvrdí pediatr

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stockholm – Migranti přicházející do Evropy často nemají žádné doklady totožnosti, mnozí proto kvůli větší šanci na získání azylu lžou nejen o své zemi původu, ale i o věku. Ve Švédsku teď rozpoutal bouřlivou diskuzi jeden z pediatrů, který tvrdí, že některým údajným nezletilým může být až 40 let.

Někteří uprchlíci, kteří se prohlašují za nezletilé osoby bez doprovodu, lžou o svém věku. Jeden ze švédských pediatrů se dokonce domnívá, některým z nich už může být čtyřicet let a více.

„Samozřejmě existuje jen málo takových případů, ale věk některých z nich se rozhodně pohyboval mezi 30 a 40 lety," myslí si pediatr Josef Milerad, kterého citoval švédský bulvární Expressen.

V současné době v zemi žije asi 31.000 žadatelů o azyl, kteří jsou registrováni u švédského úřadu pro migraci jako nezletilí uprchlíci bez doprovodu. Ale podle Milerada je toto číslo pravděpodobně větší, než odpovídá skutečnosti. Tvrdí, že někteří z nich předstírají, že jsou mnohem mladší, než ve skutečnosti jsou, aby mohli snadněji získat azyl.

Milerad podle serveru The Local varuje, že zkoušky, které provádí švédské orgány k ověření skutečného věku dítěte, jsou naivní a nedostatečné, a trvá na tom, že by měly být prováděny důkladné lékařské testy - a to včetně rentgenů.

„Na vše ve výsledku doplatí skuteční dětští uprchlíci. Prostředky, které byly vyčleněny pro děti, jsou používány pro jinou věkovou skupinu," řekl novinám.

Milerad uvedl, že osobně přezkoumával několik lidí, které migrační agentura klasifikovala jako děti, ale že podle jeho vlastního odborného názoru téměř 40 procent z nich bylo ve skutečnosti mezi 20 a 25 lety, a někteří z nich dokonce prý měli až 40 let.

„Myslím, že můj profesionální názor, i když ho nemohu podpořit důkazy, je docela přesný – existuje totiž rozdíl mezi 16-letým a 20-letým," dodal.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy