Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea provedla další jaderný test, výbuch způsobil silné zemětřesení

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severní Korea dnes provedla jaderný test, již pátý v pořadí. Tamní státní televize informovala, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje USA. Zkouška bomby vyvolala v oblasti zemětřesení.

"Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země," oznámil podle agentury AFP moderátor státní televize.

Účelem zkoušky bylo podle televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una, vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice. Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA.

Několik zemí pocítilo zemětřesení, které bylo hlášeno z oblasti, kde KLDR v minulosti testovala jaderné zbraně. Podle americké geologické služby USGS měl otřes sílu 5,3 stupně Richterovy škály. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle jihokorejské agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce hovořil Soul o šesti.

Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters odpovídala s ohledem na oznámenou sílu otřesu energie uvolněná při předpokládané explozi dokonce 20 až 30 kilotunám.

Jihokorejský prezidentský úřad svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Prezidentka Pak Kun-hje označila test za čin "fanatické nezodpovědnosti" a přímou hrozbu pro mezinárodní společenství. Soul uvedl, že hodlá kvůli zkoušce tlačit na zpříšnění mezinárodních sankcí proti svému severnímu sousedovi.

Mluvčí Obamovy Národní bezpečnostní rady Ned Price médiím řekl, že Washington o seismické aktivitě na severu poloostrova ví a situaci monitoruje.

O zřejmém jaderném testu v severovýchodní části Korejského poloostrova hovoří rovněž úřad japonského premiéra Šinza Abeho, který pověřil příslušné ministry bedlivým sledováním dalšího vývoje a analýzou informací. Také Tokio hodlá iniciovat zpřísnění sankcí.

I čínský úřad mapující zemětřesení přiřkl otřesy v KLDR zřejmému výbuchu. Seismická aktivita byla naměřena v 8:30 místního času (ve 2:30 SELČ) a došlo k ní na povrchu země.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy