Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Si Ťin-pching odletěl z Česka. Nyní má namířeno do USA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čínský prezident Si Ťin-pching ukončil návštěvu Česka. Na pražském letišti Václava Havla nastoupil do prezidentského speciálu a odletěl směr USA. Pozornost během třídenní návštěvy budily protestní akce aktivistů upozorňujících na porušování lidských práv v Číně.

Na pražském letišti se Si Ťin-pchingem přišli k červenému koberci rozloučit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), hradní kancléř Vratislav Mynář a šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Před odletem nastoupila čestná vojenská jednotka s českou i čínskou vlajkou a hrála vojenská hudba.

Zaorálek ČTK řekl, že ho při loučení Si Ťin-pching ujistil, že návštěva byla úspěšná. V Praze se prý prezidentovi velmi líbilo a těší se na další spolupráci, uvedl Zaorálek.

Prezidenti obou zemí v úterý na Pražském hradě podepsali smlouvu o strategické spolupráci, ministři pak memoranda o porozumění v průmyslu, dopravě, zdravotnictví nebo školství. Konkrétní smlouvy se uzavíraly dnes na ekonomickém fóru. Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding. Podle Zemana čínské firmy v ČR letos investují 95 miliard korun.

Čínský prezident zahájil návštěvu v ČR v pondělí odpoledne v neformálním duchu, s prezidentem Zemanem na zámku v Lánech zasadili v parku pamětní strom a vyměnili si dary. Hlavní programy následoval v úterý.

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR Čína Česká republika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy