Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojená syrská opozice dohodě o příměří nedůvěřuje, ta politická ji vítá

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Podle velitele ozbrojených syrských opozičních sil rusko-americká dohoda o příměří v Sýrii útokům na umírněnou opozici nezabrání. Politická opozice dohodu vítá.

Ministři zahraničí Ruska a USA příměří vyjednali v pátek Ženevě. Platit má začít v pondělí a syrská armáda má zastavit nálety, zatímco takzvaná umírněná opozice se má jasně vymezit od teroristů z Fronty dobytí Sýrie.

Pokud bude klid zbraní platit po několik dní, začnou USA a Rusko připravovat koordinovaný postup proti skupinám, které obě země považují za teroristické, tedy proti Islámskému státu a Frontě dobytí Sýrie.

Farís Bajúš, který velí Severní divizi, jež patří k povstalecké Svobodné syrské armádě, dnes řekl, že Rusko a syrská vláda nedodržely minulé příměří a že naděje na to, že se budou řídit tím novým, je malá. Původně bylo příměří dohodnuto v únoru, avšak boje byly postupně obnoveny.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy