Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australanka objevila na pláži 130 milionů let staré stopy

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Během normální procházky po pláži narazila Australanka na něco mnohem zajímavějšího, než jsou mušle. Mezi pískem a řasami našla 130 milionů let staré stopy, které podle paleontologů zanechal na pláži středně velký dinosaurus.

Australanka Bindi Lee Porth vyrazila na populární pláž Cable na severu Austrálie sbírat mušle. Během procházky po pláži se jí pod nohou vytvořil důlek. Po očištění se jí naskytl velice nezvyklý pohled. Pod pískem našla několik masivních a velmi dobře zachovalých stop dinosaura.

"Jsem ohromená. Být ve spojení s něčím, co tu bylo miliony a miliony let před námi, je něco fantastického. Děti mi nejdřív nevěřily, ale měla jsem pravdu," uvedla pro portál ABCWA překvapená Australanka, která byla na pláži už vícekrát.

Paleontolog Steve Salisbury pro CNN uvedl, že stopy patří nejspíš středně velkému masožravému dinosaurovi. "Jednalo se pravděpodobně o masožravého teropoda. Stopy jsou dlouhé mezi 30 a 50 centimetry, takže můžeme předpokládat, že byl dinosaurus přibližně 1,5 metru vysoký a možná až 4 metry dlouhý," vysvětlil Salisbury.

Dinosauří stopy jsou součástí aboriginské mytologie, známé jako Dreamtime (překl.: Čas snění) po celé generace. "Tato konkrétní oblast je výskytem stop známá a jmenuje se Place of the Emu Man (Místo muže Emu)," osvětlil Salisbury s odkazem na stopy ptáka emu, které mají podobný otisk.

V oblasti se nachází množství stezek dinosaurů, lze mezi nimi najít i stopy stegosaura nebo obřího býložravého brontosaura. Podle Salisburyho je povrch, ve kterém jsou stopy obtisknuté, mnohem tvrdší, než je část nad ním. Nepředvídatelné proudy na pláži Cable tak po dlouhé době stopy odhalily.

I když je oblast stezkami známá, pro všechny je velké překvapení, že se stopy podařilo objevit tak blízko turistického centra až nyní.

Témata:  Austrálie dinosauři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy