Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím bude východ ohrožovat svět? Pět nejničivějších ruských zbraní budoucnosti

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruská armáda se nachází v kritickém bodě. Bude-li chtít konkurovat západním vojskům, musí co nejdříve zmodernizovat většinu svého vybavení. Uvádí to server National Interest, který sestavil žebříček pěti nejničivějších ruských zbraní budoucnosti.

Stagnující ruská ekonomika v devadesátých letech postihla především ruskou výrobu nových zbraní. Ruská armáda tak byla podle serveru dlouhá léta odkázána na techniku vyrobenou za Sovětského svazu a nyní usoudila, že je čas na změnu. Plánů na konstrukci nových zbraní má ale Rusko hned několik, které jsou ty nejděsivější?

Tank T-14 Armata

První místo v žebříčku zaujímá modernizovaný tank Armata, který by měl na bojová pole poprvé vjet v roce 2018. Podle řady zahraničních expertů je tank Armata nejlepším tankem na světě. Odpovídá mu nejen vybavení a pancíř, ale i fakt, že posádka je vůbec poprvé umístěna do izolované pancéřové kapsle, zatímco zbraně jsou soustředěny ve věži. Zvyšuje se tak naděje na přežití i v případě přímého zásahu tanku.

Tank je vyzbrojen kulometem ráže 125 milimetrů a váží 50 tun. Podvozek má ale nosnost podstatně vyšší, a tak může na jeho platformě vzniknout bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér. Armata je údajně vybavena i technologií, která znemožňuje její zachycení radarem. Někteří ruští odborníci tank označují za "neviditelný".

Obrněný transportér T-15 Armata

Vozidlo sice vychází z podvozku bojového tanku T-14, jeho účel ale bude zcela odlišný. Bojové vozidlo pěchoty je obrněný transportér osazený dělem a má být tím nejlepším pomocníkem, jakého si mohou vojáci na bojovém poli přát.

Motor ukrývá sílu 1500 koňských sil a pod jeho pancíř se schová tříčlenná posádka a devět pasažérů. K jejich ochraně bude sloužit třicetimilimetrové dělo 2A42 a dvě protitankové rakety Kornet-EM.

Útočná helikoptéra Ka-52 Alligator

Modernizace se netýká jen pozemních, ale i vzdušných vojsk. Nový Ka-52 vychází z modelu představeném v osmdesátých letech minulého století, se kterým armáda učinila to samé, co americká armáda se svým AH-64E. Namísto vývoje nového stroje bylo jednoduše rozhodnuto o modernizaci existujícího modelu a jeho přízpůsobení novým podmínkám boje. Armáda plánuje nakoupit 140 Aligátorů.

Stejně jako T-15 bude i vrtulník osazen třicetimilimetrovým dělem 2A42, dále laserem zaměřovanými protitankovými raketami Vikhr nebo Ataka a protiletadlovými raketami Igla. Součástí bude i těžký kulomet a přídavné palivové nádrže zajišťující delší dolet. Dva turbínové motory VK-2500 zajišťují možnost létat do výšek větších než 5 km.

Taktický raketový komplex 9K720 Iskander-M

V průběhu studené války vyvinula ruská armáda mnoho taktických balistických raket krátkého doletu. Ty všakv dnešní době nenachází takové uplatnění, jako rakety dlouhého doletu, a právě Iskander má zajišťovat ten nejdelší. 

"Dosah Iskanderu je 599 kilometrů a přesnost zásahu je díky systému GLONASS a GPS od 5 do 7 metrů od cíle. To dělá Iskander mocnou taktickou zbraní proti cílům s vysokou prioritou," píše server. Komplex je ale sám o sobě nepohyblivý, jeho transport proto budou zajišťovat 8x8 armádní obrněné transportéry.

Odstřelovací puška SVK

Dragunov už vyšel z módy a ruská armáda potřebuje pro své snipery novou mocnou zbraň. Seznam proto uzavírá nová odstřelovací puška SVK, která svého předcůhdce v lecčem předčí.

Do pušky pasuje zásobník od SVD s ruskými náboji 7,62x54 mm R, tělo je vyrobeno z polymeru a automatika zbraně využívá plynový píst s krátkým chodem. Na rozdíl od předchozích zbraní byla ale puška oznámena teprve nedávno a je tedy otázkou, kdy a jestli vůbec se na bojišti objeví.

Témata:  Rusko Ruská armáda tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy