Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii platí 12 hodin. Zatím bez větších problémů funguje.

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Už 12 hodin platí v Sýrii příměří, které dojednaly USA a Rusko. Podle pozorovatelů je kolem Damašku či Halabu klid, některé skupiny povstalců ale v prvních hodinách příměří ještě střílely a odpalovaly rakety.

K příměří se vedle armády režimu Bašára Asada a umírněných rebelů přidali také Asadovi spojenci Rusko a Írán. Syrský prezident si však vymínil právo na odpověď v případě bojových akcí rebelů.

Západ i Rusko si od příměří, které by podle Asada mělo trvat sedm dní, slibují oživení mírových rozhovorů mezi jeho vládou a povstalci, kteří bojují za Asadovo svržení. Klid zbraní by také měl přispět k porážce Islámského státu (IS) a z dalších extremistických skupin v Sýrii.

"Obecně panuje klid na všech frontách, zvláště v oblastech Damašku, Halabu či Idlibu," řekl AFP Ramí Abdar Rahmán, šéf Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Výjimkou je podle něho několik raket odpálených na jihu země v prvních hodinách po pondělním večerním vyhlášení příměří. S mírným optimismem hodnotil příměří po prvních hodinách americký ministr zahraničí John Kerry.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy