Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavražděný francouzský kněz byl podle papeže mučedník

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František dnes ve Vatikánu celebroval zvláštní mši k uctění památky francouzský kněze Jacquese Hamela, kterého koncem července zavraždili v kostele dva teroristé. Hlava katolické církve ho označila za mučedníka.

"V církvi je v této době více křesťanských mučedníků než v prvních staletích," uvedl papež při bohoslužbě, kterou sloužil ve své rezidenci v Domě svaté Marty. Dnešní křesťané podle něj mnohdy trpí, jsou "vězněni, mučeni, zabíjeni, protože se nechtějí zříct Ježíše Krista," citovala papeže agentura Reuters.

Hamela papež označil za "dobrého, mírného a přátelského" člověka, jenž byl zavražděn "jako nějaký zločinec". "Musíme se modlit - byl to mučedník, a mučedníci jsou blahořečeni," dodal František.

Blahořečení je jedním z prvních stupňů v procesu vedoucímu ke svatořečení. Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Kněze zavraždili dva teroristé, kteří vtrhli do kostela v Saint-Étienne-de-Rouvray u Rouenu. Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnil video, na němž oba útočníci přísahají věrnost chalífovi abú Bakrovi Bagdádímu.

Témata:  Papež František Vatikán teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy