Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příhěh jako z filmu: Zmrzlinář (89) změnila život tato fotka

Zmrzlina, ilustrační fotografie
Zmrzlina, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chicago - Každý den musí Fidencio Sanchez tlačit vozík po ulicích Chicaga a nabízet zmrzlinu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby zmrzlináři nebylo 89 let. Naštěstí si ho všiml dobrosrdečný muž, který se rozhodl uspořádat sbírku.

Fidencio Sanchez projíždí se svým vozíkem ulicemi Chicaga a několik hodin denně se snaží lidem prodat nanuky a zmrzlinu. Za celý den si vydělá jen 50 nebo 60 dolarů. Před dvěma měsíci přitom konečně v 89 letech odešel do důchodu, musel se ale do práce vrátit.

Sanchezova jediná dcera, která se o stařečky starala, totiž tragicky zemřela a navíc mu onemocněla manželka. Bez práce neměl peníze na léky, hospitalizaci ani účty v domácnosti. Jeho osud dojal dobrodince, který jednou kolem zmrzlináře projížděl. Už od pohledu mu bylo stařečka líto.

"Pohled na něj mi zlomil srdce. V takovém věku by si měl užívat zaslouženého odpočinku a ne se trmácet ulicemi. Koupil jsem od něj 20 nanuků a zaplatil mu za ně 50 dolarů. Ještě jsem mu řekl, ať mu Bůh žehná, a odjel jsem," popsal Joel Cervantes Macias na sociální síti.

Když dorazil domů, zveřejnil na Facebooku Sanchezovu fotku a založil stránku, skrz níž vybírají různí lidé peníze na své projekty. "Chceme jim pomoct, usnadnit jim jejich stáří. Jakákoliv pomoc bude pro ně znamenat hodně," uvedl Joel.

Původně chtěl pro Fidencia a jeho ženu Eladiu vybrat 3 tisíce dolarů (asi 75 tisíc korun). Netušil ale, že se najde tolik dobrých duší. Do sbírky se během pouhých čtyř dnů zapojilo víc než 15 tisíc lidí, kteří dohromady přispěli přes 330 tisíc dolarů (téměř 8 milionů korun).

Fidencio se o sbírce dozvěděl v kostele, oba manžele to dojalo. Část peněz prý věnuje vnoučatům, další část právě kostelu. Práce zmrzlináře ho ale baví, prý mu svědčí čerstvý vzduch, proto možná bude svůj vozík tlačit dál. Už ale bude pracovat méně.

Témata:  USA zmrzlina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy