Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Argentině vyzvedli 30 tunový meteorit, spadl před 4 tisíci lety

Meteorit
Meteorit
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Buenos Aires - Astronomové v Argentině vytáhli na povrch možná druhý největší meteorit, který byl kdy nalezen. Váží přes 30 tun a na Zemi spadl před čtyřmi tisíci lety. Vědci jsou ale zatím opatrní a upozorňují, že nález se ještě musí převážit. O druhé místo totiž bude soupeřit s podobně těžkým meteoritem.

Pro laika kus hnědé skály, pro vědce skutečný poklad. 1000 kilometrů od argentinského hlavního města Buenos Aires se pár metrů pod zemí našel gigantický meteorit.

"Zhruba před 4 tisíci lety do atmosféry pronikl obrovský asteroid, který se kvůli silnému nárazu a vysokému tlaku roztříštil na mnoho kousků a je možné, že tohle je jeden z nich," komentoval nález jeden z vědců Diego Bagu. Původní asteroid vážil před rozpadem odhadem 600 tun a do zemské atmosféry vletěl rychlostí 14 tisíc kilometrů v hodině.

"V té době na zem dopadla spousta meteoritů a v téhle oblasti je jich plno. Je možné, že jich najdeme mnohem víc," doplnil Bagu.

Tento obr mezi meteority dostal jméno Gansedo po nedaleké vesnici. Váží přes 30 tun. Vědci ho musí ještě pořádně převážit, zdá se, že souboj o druhé místo v meteorití váze bude opravdu těsný. Pomyslné stříbro zatím drží 37 tunový El Chaco, který se našel ve stejné oblasti. Z nebe navíc můžou kdykoliv spadnout další konkurenti.

Oba argentinské meteority jsou ale proti tomu největšímu pěkní trpaslíci. V Namibii dodnes leží 66 tunový obr jménem Hoba a je tak těžký, že ho nebylo možné vyzvednout. Na zem spadl zhruba před 80 tisíci lety.

Témata:  Argentina meteorit

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy