Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsku chybí pracovní síla. Zachrání zemi migranti?

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm - Venkovské oblasti Švédska by do roku 2030 mohly přijít až o třetinu své populace v produktivním věku. Stále více lidí se totiž stěhuje do měst. Vyplývá to ze zprávy tamní národní pracovní agentury. Podle ní by klíčem ke zvrácení tohoto trendu mohly být migranti.

Agentura Arbetsförmedlingen zabývající se prací ve veřejném sektoru je přesvědčena, že 28 procent pracovníků ve věku mezi 16 a 64 lety se postupně odstěhuje z venkovských oblastí Švédska do velkých měst. Stát se tak má do roku 2030, píše server The Local.

Zároveň odejde část lidí z těch oblastí, které nejsou klasifikovány jako „venkovské, ale jako „malá a středně velká města". Podle odhadů by to mohlo být až 17 procent za stejné časové obrobí, tedy ve výhledu asi 14 let.

„Pro malé obce bude stále obtížnější tento negativní trend klesající populace zastavit a zvrátit klesající zaměstnanost, protože zásoba kvalifikovaných pracovních sil bude až příliš nízká. Sektory zdravotní a sociální péče sektory mohou mít velké problémy při náboru zaměstnanců, "uvedl analytik agentury Arbetsförmedlingen Torbjörn Israelsson.

S tímto trendem se Švédsko potýká dlouhodobě, jde téměř o začarovaný kruh, kdy podniky musí zavírat kvůli nedostatku pracovních sil, což vede k dalším vlnám stěhování z vesnic a malých měst do těch velkých.

Agentura věří, že klíčem ke zvrácení tohoto vývoje mohou být lidé, kteří se nenarodili ve Švédsku. „Mnoho uprchlíků ve Švédsku tráví první roky v azylové ubytování ve venkovských městech, čímž umírající vesnice přivádí zpět k životu," píše server The Local.

Problémem ale je, že od roku 1990 asi 9 z 10 pracovníků narozených v zahraničí postupně také odchází do měst. „Hledání odpovídající kvalifikované pracovní síly a vytváření pracovních míst v malých a středně velkých obcích bude velkou výzvou. Pro vyřešení této situace je třeba vzájemného úsilí a vyžaduje to zapojení vzdělávacích služeb a obchodní a pracovní politiky," uvedla vedoucí analýzy Annika Sundénová.

Témata:  Švédsko uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy