Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel německé restaurace vyhodil muslimku. Lidé se vzbouřili

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Bielefeld - Majitel restaurace v západním Německu byl obviněn na sociálních sítích z rasismu poté, co ze svého podniku vyhodil muslimskou ženu, která na sobě měla nikáb, tedy muslimský závoj zahalující téměř celé tělo s výjimkou očí. Informuje o tom server The Local.

Minulou sobotu žena vešla do restaurace Seekrug, která se nachází na břehu jezera Obersee v německém Bielefeldu, aby sledovala světelnou show, píše server s odvoláním na list Rheinische Post. Byla jedním z asi 3000 hostů, kteří přišli tuto událost sledovat.

Ale když si majitel podniku Christian Schulz všiml, že na sobě má nikáb, konzervativní muslimský oděv, který zakrývá celé tělo kromě očí, požádal ji, aby si z tváře závoj sundala. Schulz řekl deníku, že ho žena pak okamžitě začala urážet a místo opustila.

Zpráva o incidentu se rychle rozšířila, na facebookové stránce restaurace pak propukla velmi ostrá debata, kde kritici Schulze označovali za rasistu. „Je dost šílené, co o nás bylo napsáno, dokonce uráželi i zaměstnance," přiznal majitel restaurace.

On sám se obvinění z rasismu brání a říká: „V dobách, jako je tato, podobná žádost není nerozumná, zvláště když jde o takovou velkou událost."

Našli se ale i tací, kteří Schulzům přístup chválili za to, co popsali jako „jeho odvahu." „Potřebujeme více lidí, jako jste vy, kteří nastaví jasná pravidla a zastávají naše hodnoty," napsal jeden z nich.

Nošení nikábu nebo burky na veřejnosti je v poslední době v Německu velmi diskutované téma - zejména po dvou teroristických útocích provedených lidmi spojenými s islamistickou teroristickou skupinou Islámský stát.

Konzervativní vládnoucí strana v Bavorsku, Křesťansko-sociální unie (CSU), už vyzvala k úplnému zákazu obličejového závoje ve veřejných prostorách – jde přitom jen o jedno z mnoha kontroverzních opatření, které CSU navrhuje s odvoláním na zvyšování bezpečnosti v Německu.

Ministr vnitra Thomas de Maizière také řekl, že je pro tento zákaz v některých veřejných prostorách jako jsou univerzity, školy a soudy.

Kancléřka Angela Merkelová však ve středu vystoupila k Bundestagu a řekla, že respektuje náboženskou svobodu, tedy i volbu ženy zakrývat si obličej na veřejnosti. Nicméně i ona přiznává, že obličejové roušky jsou překážkou integrace.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy