Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda postupuje v Sýrii dále na jih. Operace Štít Eufratu čistí území od terorismu

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko, které před časem poslalo armádu na sever Sýrie, postupuje dál na jih. Ankara ofenzivu odůvodňuje snahou vyčistit oblast od teroristů.

"V rámci operace Štít Eufratu jsme dosud vyčistili od terorismu oblast 900 kilometrů čtverečních. Tuto oblast nyní rozšiřujeme na jih," prohlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogana před odletem do New Yorku na Valné shromáždění OSN.

Dodal, že tato oblast může dosáhnout až 5000 kilometrů čtverečních a má být součástí takzvané bezpečné zóny. USA a Rusko se ale k tomuto návrhu staví rezervovaně.

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie u tureckých hranic před měsícem, oficiálně s cílem vytlačit ze syrského pohraničí Islámský stát (IS). Posléze Ankara přiznala, že cílem je rovněž zabránit Kurdům v kontrole syrského území při turecké hranici.

Erdogan dnes také sdělil, že Tureckem podporovaní syrští povstalci nyní na severu Sýrie postupují k městu Al-Báb. "Vyčistili jsme Džarábulus a Ar-Raj, nyní postupujeme na Al-Báb," řekl turecký prezident.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecká armáda Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy