Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie uctila památku obětí terorismu, Hollande ohlásil změny v systému odškodňování

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Ve francouzské metropoli se dnes konala pieta k uctění památky obětí teroristických útoků v uplynulém roce. Během shromáždění byla přečtena jména 230 mrtvých civilistů a policistů.

Prezident François Hollande v projevu, jemuž kromě přeživších a příbuzných zabitých naslouchali také členové vlády a opoziční politikové, ohlásil mimo jiné změnu v kritizovaném systému odškodňování a pomoci obětem terorismu.

"Musíme zajistit, že dosavadní podniknuté kroky budou zachovány. Mluvím o všech opatřeních, jejichž účelem je předpovídat útoky, odrazovat od nich a zabránit jim. Je to neustálý boj a budeme potřebovat více prostředků než jen ty, k nimž už jsem vyzval," uvedl Hollande v pařížské Invalidovně.

Během shromáždění byla přečtena jména obětí teroristických útoků - ze 13. listopadu 2015 v Paříži, 15. ledna v Ouagadougou (Burkina Faso), 13. března v Grand-Bassam (Pobřeží slonoviny), 13. června v Magnanville, 14. července v Nice a 26. července v Saint-Étienne-du-Rouvray.

Ceremoniál na památku obětí terorismu se koná už 18 let u památníku, vybudovaného v roce 1989. Datum dnešní piety nebylo vybráno náhodně, právě 19. srpna 1989 zahynulo po výbuchu bomby na palubě letadla DC-10 francouzské společnosti UTA nad Nigerem zahynulo všech 170 lidí na palubě, z toho 54 Francouzů. Z útoku bylo obviněno šest Libyjců.

Témata:  Francie François Hollande

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy