Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko přepíše hranice. Po 60 letech se změní

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská vláda dala zelenou změně hranice mezi Slovenskem a Maďarskem. Pokud návrh schválí i poslanci, dojde po 60 letech k první změně slovenských hranic.

Zákon vstoupí v platnost poté, co poslanci odslouhasí smlouvu mezi Slovenskou republikou a Maďarskem o státní hranici podepsanou v Amsterdamu v lednu tohoto roku. Změny průběhu státních hranic zakotvené ve smlouvě souvisí s vodohospodářskými úpravami řeky Ipeľ a požadavkem na přeložení hraniční čáry do nově vybudovaného koryta toku a s kompenzací úbytku státního území vzniklého těmito vodohospodářskými úpravami. 

Slovenská vláda 3. června 2015 schválila návrh na uzavření smlouvy mezi Slovenskem a Maďarskem o státní hranici. "Hlavním důvodem nové smlouvy je potřeba změny charakteru společných státních hranic s Maďarskem na hraničních vodních tocích z pohyblivé na nepohyblivou, tedy nezávislou na přirozených změnách koryt hraničních řek. Smlouvou se současně upravuje výměna částí státního území ve stejné rozloze, tedy v poměru 1: 1 . Výměnou se zohlední provedené vodohospodářské a jiné stavební práce," vysvětlila podle slovenských médií Marta Fabianová z tiskového odboru kanceláře ministra vnitra.

"V částech státního území, které se v důsledku změn státní hranice oddělí od státního území Slovenské republiky nebo Maďarska a připadnou druhé smluvní straně, se nenacházejí trvale osídlená území," vysvětlilo ministerstvo vnitra. Nabytím platnosti tak podle resortu skončí platnost Smlouvy mezi Československou republikou a Maďarskou lidovou republikou o úpravě režimu na státních hranicích ze dne 13. října 1956.

Podobná změna se do budoucna připravuje i s Rakouskem a Polskem. "Do budoucna se připravuje i dvoustranná dohoda o změně dosavadního pohyblivého charakteru na slovensko-polské státní hranici na hraničních vodních tocích na nepohyblivý. Je to ve stádiu příprav, expertní jednání ještě nezačala, obě strany ale vyjádřily předběžné souhlasné stanovisko," uvedla Fabianová.

Témata:  Slovensko Maďarsko hranice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy