Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Riziko eboly přetrvává, v Africe se i přesto jí maso divokých zvířat

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Abidžan - Občané západoafrických států, které se ještě nedávno potýkaly s epidemií eboly, znovu loví divoká zvířata, aby mohli pojídat jejich maso.

Zdravotníci to stále označují za riziko. Konzumace masa není považovaná za přímou příčinu rozšíření eboly, ale epidemie se spojuje se zpracováváním a kontaktem s masem nakažených zvířat. Na ebolu od prosince 2013 zemřelo v západní Africe přes 11.300 lidí.

Mnoho západoafrických zemí včetně Pobřeží slonoviny, které sousedí se třemi zeměmi nejvíce ebolou zasaženými, právě v této době odvolalo zákaz lovu a pojídání divokých zvířat.

Maso ježků, řekomyší, veverek, vysoké zvěře nebo kaloňů je pro mnohé cenným zdrojem proteinů, avšak nakažená zvířata mohou být opět přenašeči viru eboly. Mezi lidmi se vir šíří kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných nebo mrtvých.

"Z pohledu zdravotnictví je toto rozhodnutí přinejmenším nešťastné," řekl ke zrušení zákazu lovu divokých zvířat virolog z univerzity v Texasu Ben Neuman. Dodal, že "jediným zdrojem eboly jsou nakažená divoká zvířata a že jsou důkazy, že některá, například kaloni, mohou zůstat nakažena velmi dlouho".

Neuman upozornil, že netopýři se přemísťují daleko a mohou tak virus šířit na velké vzdálenosti. Maso primátů je prý relativně bezpečné, protože ti viru podléhají ještě rychleji než lidé. "Existuje důvod pro zákaz prodeje masa netopýrů, ostatní druhy masa tak rizikové nejsou. Nechci, aby všechny ty druhy byly legalizovány, ale zároveň si nepřeji, aby lidé trpěli hlady," řekl Neuman.

Témata:  ebola Afrika

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy