Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan zuří. USA prý poslaly Kurdům zbraně

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené státy, že tento týden dodaly další zbraně kurdským bojovníkům na severu Sýrie. Výrok patrně ještě víc poškodí už tak napjaté vztahy mezi Ankarou a Washingtonem.

Erdogan svá slova pronesl ve čtvrtek v New Yorku. "Jestli si myslíte, že můžete porazit DAIŠ s pomocí YPG a PYD, tak to se mýlíte, protože to jsou rovněž teroristické organizace," citovala Erdogana turecká televize. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát. "Před třemi dny Amerika vyslala dvě letadla plná zbraní pro tyto teroristické organizace do Kobani," dodal prezident.

Tuto otázku prý zmínil i během středeční schůzky s americkým viceprezidentem Joe Bidenem, který o dodávce neměl žádné informace.

Turecko je součástí Američany vedené koalice proti Islámskému státu, syrské kurdské milice YPG a jejich politické křídlo PYD ale Ankara považuje za stejné zlo jako představuje turecká Strana kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Kurdové USA Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy