Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR hrozí další katastrofa. Jižní Korea pomoc nepošle

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Severní Koreu nedávno zasáhly ničivé povodně, které si vyžádaly 133 mrtvých a 400 lidí se pohřešuje. Zemi navíc hrozí epidemie a hladomor. Jižní Korea se odmítá na humanitární pomoci podílet.

Po povodních je v KLDR na cestě "druhá katastrofa" v podobě chorob a podvýživy, varovaly Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Severní Korea dle OSN potřebuje naléhavou pomoc v hodnotě 15,5 milionu dolarů. Po záplavách je 100.000 obyvatel bez domova.

Pchjongjang označil povodně za "nejhorší severokorejskou katastrofu od druhé světové války", čímž zcela pominul hladomor, který v 90. letech zabil statisíce obyvatel.

Pokud by Soul poskytl pomoc KLDR, jako to Jižní Korea dělala pravidelně do nástupu konzervativní vlády v roce 2008, pak by si veškeré zásluhy připsal Kim Čong-un, uvedl jihokorejský ministr pro sjednocení Čong Čun-i. "Za těchto okolností se nemůžeme zbavit pocitu, že by veškerá pomoc zvenčí byla marná," dodal

Témata:  Severní Korea Jižní Korea humanitární pomoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy