Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poblíž syrského Halabu ráno opět útočila letadla, zabila 25 lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Oblasti města Halab ležícího na severu Sýrie, které jsou v držení opozičních sil, dnes ráno opět bombardovala letadla. Nálet si vyžádaly nejméně 25 mrtvých mezi civilisty, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Nová vlna náletů byla podle tamních zdrojů opět velmi intenzivní, uvedla agentura Reuters.

"Bohužel to pokračuje, na obloze jsou znovu letadla," sdělil velitel opoziční civilní ochrany. Podle šéfa Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramího Abdar Rahmána jsou útoky intenzivní a nepřetržité. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů.

Obyvatelé čtvrtí pod povstaleckou kontrolou sdělili, že v pátek zažili dosud nejhorší bombardování za celou občanskou válkou. Syrská armáda vyhlásila novou ofenzivu na oblast s cílem obsadit celé rozdělené město.

Obsazení tábora Handarát "je výsledkem intenzivního ostřelování vládními silami a neustálého prudkého bombardování ruskými a vládními letadly", citovala agentura Reuters zprávu organizace SOHR. Ta sleduje situaci v Sýrii z Británie a tvrdí, že tam má síť informátorů.

Postup vládních sil potvrdil podle Reuters také nejmenovaný představitel povstalců v Halabu. Jde o první větší pozemní zisk armády prezidenta Bašára Asada od zahájení její ofenzivy v tomto městě. Ofenziva začala ve čtvrtek a ohrožuje poslední zbytky naděje na obnovení příměří v Sýrii. Ovládnutí Handarátu umožňuje kontrolu nad jednou z hlavních přístupových cest do Halabu.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy