Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaný návrh Británie: Pomůžeme Turecku do EU

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Ankara – Britský ministr Boris Johnson se vydal na návštěvu Turecka. Kromě toho, že se tam pokoušel napravit své dřívější kritické výroky o této zemi, vyjádřil britský ministr zahraničí vůli pomoci Ankaře při vstupu do Evropské unie.

Británie bude podporovat Turecko při snaze vstoupit do EU, a to i navzdory tomu, že si Britové 23. června odhlasovali opuštění bloku. V pondělí to podle serveru Politico při návštěvě Turecka oznámil Johnson.

„Možná opouštíme Evropskou unii, ale neopouštíme Evropu," cituje Johnsona s odvoláním na agenturu AFP server Politico. Britský ministr zahraničí dodal, že Velká Británie „Turecku v každém případě pomůže".

Několik evropských politiků však už v poslední době naznačilo, že vstup Turecka do EU není možný. Vídeň dokonce navrhla ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou kvůli rozsáhlým čistkám, které v Turecku vypukly po červencovém neúspěšném pokusu o vojenský převrat. Na neformálním summitu v Bratislavě však s tímto návrhem Rakousko neupělo.

Johnson se snažil utišit spory mezi Londýnem a Ankarou, které se týkaly údajné britské podpory červencového pokusu o převrat v zemi. Velká Británie bude stát „bok po boku Ankaře," slíbil při návštěvě Johnson.

Zdroj: YouTube

Britský ministr zahraničí také navštívil tábor pro syrské uprchlíky a pochválil Turecko za „mimořádnou práci", kterou odvedlo ve snaze omezit uprchlickou krizi.

Témata:  Turecko EU Boris Johnson

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy