Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová Trumpa s přehledem porazila, hodnotí CNN debatu

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - První debatu kandidátů na amerického prezidenta, která se konala na Hofstraově univerzitě ve státě New York, vyhrála demokratka Hillary Clintová. Podle CNN dokázala republikána Donalda Trumpa zahnat do defenzívy.

Clintonová, která v minulých týdnech v průzkumech preferencí spíše ztrácela, předvedla působivý výkon, v němž potvrdila politický přehled, ale i smysl pro humor.

Trump získal několik politických bodů v debatě o hospodářství a zaměstnanosti. "Debata ale prokázala jeho sklon k nepravdivým tvrzením a nepřesným prohlášením, ať už jde o bezpečnost, podporu války v Iráku nebo spory o rodiště Baracka Obamy," konstatovala CNN.

Bleskový průzkum televizní stanice ukázal, že 62 procent dotázaných považuje Clintonovou za vítězku první debaty, zatímco pro Trumpa hlasovalo 27 procent. Podle 53 procent dotázaných byla Clintonová "upřímnější a bezprostřednější", podle 40 procent byl naopak v tomto ohledu lepší Trump.

Podle 34 procent diskuse posílila jejich záměr volit Clintonovou, 18 procent je rozhodnuto pro Trumpa. Pětapadesát procent Američanů je podle průzkumu CNN přesvědčeno, že Trump není schopen zastávat prezidentský úřad.

Trumpovi příznivci tleskali, stoupenci Clintonové se smáli

Debata přitáhla do barů a restaurací po celých Spojených státech tisíce lidí. V coloradském Denveru se v jednom z takových podniků sešli stoupenci Clintonové i Trumpa a po skončení devadesátiminutového souboje měli lepší náladu ti první.

Ze shluku Trumpových příznivců, z nichž někteří přišli v červených čepicích s jeho volebním sloganem Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost), se ozýval potlesk ve chvílích, kdy jejich favorit mluvil o zastavení proudu přistěhovalců z Mexika či o omezení dovozu zboží z Číny. "Má pravdu ve všem, co říká. A Hillary neví, jak reagovat," prohlásil čtyřicátník v Trumpově čepici, který se představil jako Jarred.

Zatímco od stolů Trumpova tábora se ozýval potlesk při zmínkách o tom, jak Clintonová zavinila vzestup Islámského státu, příznivci demokratické kandidátky se řadě Trumpových výroků hlasitě smáli. "Je to bavič, ale říká nesmysly. Pro tuhle zemi by byl katastrofou," prohlásila třicetiletá Irina, která do USA přišla s rodinou z Ruska v sedmi letech a hodlá volit Clintonovou.

Ve chvíli, kdy moderátor televize NBC Lester Holt usvědčil Trumpa ze lži při jeho tvrzení, že nepodporoval válku v Iráku, mnozí zareagovali rozhořčenými výkřiky. "Měl by hlídat fakta častěji, Trump lhal i o svém daňovém přiznání a výši majetku," povzdechla si Irina. "Jenže jeho voličům je to stejně jedno, nic si neověří a slepě mu věří," dodala.

V nedalekém novinářském klubu sledovali televizní duel mimo jiné reportéři amerických médií a analytici. "Trump dokázal překonat nízkou laťku, kterou si svými předchozími vystoupeními nasadil. V začátku byl výraznější, ale poté přebrala iniciativu Clintonová, která lépe odpovídala na většinu otázek," hodnotil debatu analytik veřejného mínění Eric Brody.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy