Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Renzi opět oživil plány na stavbu mostu přes Messinskou úžinu

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský premiér Matteo Renzi dnes oživil kontroverzní plány na stavbu visutého mostu přes Messinskou úžinu mezi jižním cípem Apeninského poloostrova a Sicílií.

V souvislosti s tímto projektem by podle něj mohlo vzniknout až 100.000 pracovních míst, informovala italská média.

Most by podle Renziho přinesl nejen nová pracovní místa, ale vyvedl by také z izolace Kalábrii, nejjižnější region italské pevniny, a "přiblížil Sicílii". Stavba mostu by měla být součástí nové strategie vlády, která se chce podle premiéra po hospodářských reformách soustředit na infrastrukturní projekty.

O oživení projektu stavby mostu, který poprvé navrhl už expremiér Silvio Berlusconi, dlouhodobě usiluje mimo jiné Nová centristická pravice, koaliční partner Renziových sociálních demokratů.

Řím do plánů na stavbu 3,6 kilometru dlouhého mostu mezi lety 2001 až 2006 investoval 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Celkem by měla stavba stát 8,5 miliardy eur (230 miliard Kč). Vláda Maria Montiho projekt z finančních důvodů v roce 2013 zastavila.

Témata:  Matteo Renzi Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy