Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AI: Súdán použil chemické zbraně, zabil 250 lidí

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chartúm - Amnesty International tvrdí, že armáda letos minimálně ve 30 případech použila chemické zbraně v oblasti Dárfúru. Zemřelo až 250 lidí. Súdánská vláda obvinění odmítla.

Podle lidskoprávní organizace zřejmě súdánské sily používaly v Dárfúru bojový plyn yperit. Zatím poslední takový útok se podle organizace stal v první polovině září. Většina obětí byly děti.

"Používání chemických zbraní je válečný zločin. Důkazy, které jsme shromáždili, jsou věrohodné a ukazují režim, který úmyslně vede útoky proti civilnímu obyvatelstvu v Dárfúru beze strachu z mezinárodního postihu," řekla agentuře Reuters Tirana Hassanová z Amnesty International.

"Obvinění je nepodložené a uměle vykonstruované," uvedl súdánský velvyslanec při OSN Omer Mohamed. Armádní mluvčí zprávu Amnesty označil za "nesprávnou". "Situace nevyžaduje intenzivní bombardování, na místě už nejsou povstalci. Vojáci dostali rozkaz nemířit na povstalce, pokud jsou ve vesnicích nebo v oblastech obývaných civilisty," řekl mluvčí armády.

Dárfúr byl až do roku 1994 jedním regionem. Ústřední súdánská vláda pak začala oblast postupně rozdělovat na pět států. V roce 2003 vypukla ozbrojená vzpoura nearabských skupin, které se cítily ze strany Chartúmu utiskovány. Konflikt si vyžádal zhruba 300 tisíc mrtvých, více než milion lidí pak vyhnal z domovů. Násilí se v poslední době zmírnilo, ale stále trvá.

Témata:  Súdán AI (Amnesty International) chemické zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy