reklama

Současnou migrační krizi může zmírnit pouze okamžité uzavření hranic Evropské unie a úprava zákonů. V rozhovoru pro vydání maďarského deníku Magyar Idoko to uvedl bývalý vysoce postavený důstojník tajných služeb József Horváth.

Horváth rovněž varuje, že problémy s migranty například v Německu nebo Rakousku a jejich chování nejsou to jediné, s čím se Evropa potýká. Podle něj se v současnosti "potuluje" po Evropě několik stovek tisíc migrantů, kteří dosud nebyli neidentifikováni a neví se, kde by se mohli zdržovat.

Situace v Evropě je podle něj kritická i přesto, že v současnosti přichází migrantů méně. "Mnozí z půldruhého milionu lidí, kteří přišli v uplynulém období, se nekontrolovaně potulují po Evropě. V Německu zmizelo ze systému 400 tisíc lidí a ve Švédsku několik desítek tisíc," dodal.

Řešením by prý bylo, kdyby se Evropa dokázala zabezpečit tak, aby do ní nepřišel už ani jeden migrant. Domnívá se, že pouze prověřování těch, kteří už v Evropě jsou, zabere nejméně pět až deset let.

Příchodem dalších stovek migrantů denně by se podle bývalého rozvědčíka spustil nekontrolovatelný proces. "Dokud to neukončíme, můžeme konstatovat, že sedíme na zdravotní, bezpečnostní i zpravodajské časované bombě, kterou zatím nikdo nechce zneškodnit," varuje důrazně Horváth.