Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez Maďarska by Evropa byla mrtvá, vystartoval Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán opět kritizoval postup Evropské komise v migrační krizi a snahu prosadit uprchlické kvóty. Kdyby Budapešť neplnila své závazky týkající se ilegální migrace, Evropa "by už byla mrtvá", prohlásil také Orbán.

Maďarsko už loni na podzim postavilo na svých hranicích se Srbskem a Chorvatskem ploty. Kvůli těmto opatřením a agresivní protimigrantské rétorice je Orbánův kabinet kritizován z Bruselu.

Maďarsko ovšem podle Orbána zavedením přísné ochrany svých hranic nepřišlo s žádným novým objevem. "Jednoduše jsme udělali to, co už udělali jiní v realističtějších částech světa od Spojených států po Izrael: ochránili jsme Maďarsko a tím i hranice Evropské unie," uvedl v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Lokál.

Co se týče referenda o migračních kvótách, které se uskuteční 2. října, v sázce bude podle Orbána budoucnost Maďarska a Evropy. Orbán znovu vyzval k co největší účasti, když poukázal na to, že Evropská komise od kvót neustoupila, i když se v EU zatím nerealizují.

K platnosti referenda je v Maďarsku nutná účast nejméně 50 procent registrovaných voličů. Takový počet nebyl dosud v žádném plebiscitu dosažen.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy