Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horko v Rudém moři: Arabská koalice napadla čluny jemenských šíitů

Národní garda Saudské Arábie
Národní garda Saudské Arábie
Foto: army.mil

Saná - Šíitští vzbouřenci v sobotu na člunech přepadly v Rudém moři plavidlo, které bylo na humanitární misi. Arabská koalice pod velením Saúdské Arábie dnes přešla do protiútoku.

Koaliční jednotky posádku i pasažéry plavidla v sobotu zachránily. "Koaliční letectvo útočí na čluny šíitských povstalců, které byly do útoku zapojeny," oznámila dnes koalice v prohlášení. Podle ní incident svědčí o tom, že k taktice šíitů patří i teroristické útoky v civilních námořních vodách.

Napadené plavidlo patřilo společnosti Spojených arabských emirátů a podle jejich výkladu bylo na "obvyklé plavbě do Adenu, kam pravidelně dováží humanitární a zdravotnickou pomoc a evakuuje odtud raněné. SAE jsou členy arabské koalice, která bojuje proti šíitům na straně jemenské vlády.

Šíité sobotní incident, který se obešel bez obětí, vysvětlili jako útok na vojenské plavidlo SAE, které mířilo k rudomořskému přístavu Al-Múcha.

Tento přístav leží ve strategické úžině Báb al-Mandáb spojující Adenský záliv s Rudým mořem. Podle agentury Reuters proplouvaly touto 20 kilometrů širokou vodní trasou v roce 2013 denně lodě s 3,4 milionu barelů ropy.

Témata:  Jemen Spojené arabské emiráty Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy