Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo získá Bílý dům? Clintonová rozpitvala Trumpa, hodnotí politolog

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Donald Trump se mračil, vztekal a skákal do řeči, když v pondělí večer musel hájit obchodní praktiky zahrnující nevyplácení mezd a honorářů, daňový plán nabízející nejvíce výhod bohatým, skutečnost, že několik let "chytře" neplatil federální daně, či dluhy produkované jeho firmami, konstatuje politolog E. J. Doinne v komentáři pro server Washington Post. Profesor z Georgetown University v něm konstatuje, že Hillary Clintonová v první prezidentské debatě rázně vykročila směrem k Bílému domu.

Objevil se nový Trump

Hillary Clintonová chtěla Američanům připomenout Trumpa, kterého si zvykli nemít rádi - muže, který shazuje ženy, menšiny a přistěhovalce, uvádí Doinne. Dodává, že sám republikánský prezidentský kandidát své demokratické soupeřce a dokonce moderátorovi debaty Lesteru Holtovi usnadnil práci například v diskuzi o policejní taktice "stůj a dej ruce nad hlavu". Magnát zabručel "fuj", když Clintonová připomněla jeho předchozí nevybíravé komentáře ohledně údajně špatného stavu afroamerických komunit, poukazuje expert.    

Trump se také opět pokusil nechat za sebou problém zpochybňování místa narození Baracka Obamy, ale neuspěl, pokračuje politolog. Konstatuje, že muž, který si vybudoval základnu na pravém okraji republikánské strany tvrzením, že současný prezident USA se narodil v zahraničí, se pokusil své kdysi oblíbené téma přejít, ale Clintonová otázku opět nadnesla a spojila miliardářovo vyjadřování o prvním afroamerickém prezidentovi s tím, co označila jako dlouhou historii Trumpova rasistického vystupování.   

"Překvapením debaty bylo, že Clintonová představila nového Trumpa, kterého lze odmítat," domnívá se profesor. Vysvětluje, že miliardář se v kampani dosud prezentuje jako populistický paladin pracující třídy, ale Trump, kterého demokratka ukázala, je plutokrat utíkající před dluhy a závazky vůči vlastním zaměstnancům.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Demokratická kandidátka přenesla debatu v rozsáhlou diskuzi o tom, jak Trump vlastně zbohatl a přeměnila to, co její republikánský soupeř považuje za svou ústřední přednost - tedy obchodní prozřetelnost - v něco, co se může stát jeho velkým břemenem v nadcházejícím průběhu kampaně, nastiňuje Doinne.  

"Pokud je jednou z možností kandidáta využít debatu pro změnu kurzu debaty v kampani, Clintonové se zřejmě velmi dobře podařilo otevřít proti Trumpovi novou frontu," míní profesor.  

Debata podle politologa připomínala tvrdý zápas, který se jen příležitostně stočil k diskuzi o problémech. Clintonová tak začala detailním výčtem svých návrhů, od investic do infrastruktury, pokročilých technologií a čisté energie po své plány na lepší rozdělování zisků, rodičovskou dovolenou a školství bez studentských dluhů, uvádí Doinne.      

Proti tomu Trumpova prezentace zahrnovala jen málo konkrétních návrhů, vyjma daňových škrtů, podotýká expert. Připomíná, že republikán zahájil své vystoupení typickými útoky na dohody o volném obchodu, odmítl jak Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) i Transpacifické partnerství (TPP), přičemž obchod představoval jedno z mála témat, kde Trump uštědřil Clintonové čistý úder.

Doinne považuje za důležité, že Trump neváhal Clintonové připomenout, že kdysi nazvala TPP "zlatým vejcem", načež demokratická kandidátka vysvětlila, že v dohodu skutečně takové naděje vkládala, ale s její reálně vyjednanou podobou spokojena není. "Takže je to chyba prezidenta Obamy?" cituje odborník Trumpovu odpověď, na níž podle něj nešlo jednoduše reagovat.

Trump na pitevním stole

Daný moment však představoval v první prezidentské debatě výjimku, deklaruje expert. Konstatuje, že Trump se opakovaně ocital v defenzivě a příliš se mu nepodařilo ani obhájit své tvrzení, že vystupoval proti válce v Iráku, byť existují důkazy o opaku.      

Trumpova obhajoba svého odmítání zveřejnit daňová přiznání také neslavila úspěch, jelikož se zapletl do řečí o tom, jak nízký poměr mezi dluhy a vlastním kapitálem mají jeho firmy, a nabídl pouze zmatečnou účetní přednášku o hodnotě svých nemovitostí, poukazuje odborník. Podotýká, že magnát často vypadal rozrušený a netrpělivý, vzdychal, mračil se a nabízel odpovědi představující změť polovičatých myšlenek a lichých poznámek.       

"Definitivní rána pro Trumpa přišla, když se rozhodl opustit radu, kterou mu dalo mnoho jeho stoupenců, aby se vyhnul osobním útokům na Clintonovou," domnívá se profesor. Dodává, že magnát se nenechal zastavit a tvrdil, že jeho soupeřka postrádá energii, aby se stala prezidentkou. Clintonová klidně odvětila výčtem svých účastí na jednáních o příměří,  mírových dohodách, propuštění politických vězňů a jedenáctihodinové výpovědi před parlamentním výborem pro vyšetření útoku na americký konzulát v libyjském Benghází.

"Nemá mi co vykládat o energii," připomíná Doinne slova Clintonové, která využila momentů, kdy Trump přitlačil, aby voličům připomněla, že její soupeř nazval ženy prasaty, povalečkami a psy. Dopad těchto slov považuje politolog za devastující.      

Jedna velká debata nezbytně nerozhodne volby, varuje profesor. Konstatuje však, že tato ukázala Trumpa nepřipraveného, neorganizovaného, nedůtklivého a paradoxně málo energického, když ke konci diskuze jen zmateně reagoval. "Klid s nímž Clintonová rozpitvala svého protivníka uklidnil její nervózní příznivce a nepochybně šokoval mnohé voliče, kteří uvažovali o Trumpovi," tvrdí Doinne. Uzavírá tím, že demokratka posunula souboj svým směrem již během sjezdu své strany a v pondělní debatě se jí to podařilo znovu.     

Témata:  USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy