Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek maďarského referenda je podle Steinmeiera kvůli účasti zřejmý

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Bratislava - Výsledek maďarského referenda o kvótách pro rozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie je jednoznačný, protože hlasování se nezúčastnil potřebný počet voličů.

Novinářům to dnes během návštěvy Bratislavy řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Na tiskové konferenci se slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem také řekl, že v otázce migrace je třeba hledat společná evropská řešení.

"Maďarsko dalo jednoznačnou odpověď, (voliči) nepřišli v dostatečném počtu k hlasování, jak si přála politická reprezentace. Proto je výsledek jednoznačný, kvorum jasně nebylo dosaženo," uvedl šéf německé diplomacie. Dodal, že je nyní na Budapešti, aby v reakci na hlasování přijala správné závěry.

Kvóty v maďarském referendu sice odmítlo přes 98 procent hlasujících, volební účast se ale pohybovala jen kolem 40 procent. Pro platnost lidového hlasování byla nutná účast nejméně 50 procent voličů.

Hlasování bylo vznímáno jako prověrka míry podpory kabinetu premiéra Viktora Orbána a jeho politiky u maďarské veřejnosti. Podle dostupných informací Orbán hodlá předložit dodatek k ústavě, který bude na vůli voličů reagovat. Výsledek hlasování musí podle něj brát v úvahu i rozhodovací orgány v EU.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Maďarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy