Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havel chybí Česku i světu? Ze Slovenska zní milá slova

Václav Havel, 1. prezident ČR
Václav Havel, 1. prezident ČR
Foto: Korzo

Bratislava – Tento týden si nejen Česká republika připomíná nedožité 80. narozeniny bývalého českého prezidenta a dramatika Václava Havla. Mezi ty, kdo na něj vzpomínají v dobrém, se přidala i slovenská hlava státu Andrej Kiska.

Kiska v rozhovoru pro slovenský magazín Tyždeň.sk uvedl, že Češi a Slováci měli štěstí, že byl Václav Havel jejich prezidentem. „Podobná osobnost nám chybí," posteskl si slovenský prezident.

Havel podle něj byl člověk, který měl jasné a nekompromisně nastavené morální hodnoty a těch se za všech okolností držel.

Kromě toho Kiska ocenil také jeho praktický dopad na politiku. „Měl praktický dopad na to, co se v naší společnosti dělo," domnívá se.

Havel podle něj nechybí jen na Slovensku a v České republice, ale i visegrádské čtyřce, Evropě i celému světu. „Chybí nám osobnost, která dokáže dobře pojmenovat jevy a dokáže dobře pojmenovat věci, které se dějí, a přitom neustoupit ani centimetr ze základních lidských hodnot, kterých se musíme držet," dodal v rozhovoru.

Témata:  Andrej Kiska Václav Havel

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy