Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov si telefonoval s Kerrym. Řeč byla o Sýrii, Ukrajině a Severní Koreji

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry
Foto: usa.gov

Moskva - Vztahy mezi Ruskem a USA jsou značně napjaté, komunikace mezi oběma mocnostmi ale úplně neskončila. Šéf americké diplomacie John Kerry dnes telefonicky jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Jednání obou ministrů je první od pondělního rozhodnutí Washingtonu vypovědět spolupráci s Moskvou při dojednávání příměří v Sýrii.

Podle Kerryho úterního prohlášení Spojené státy i nadále usilují o ukončení války, ale Moskva postupuje nezodpovědně, když podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Dnes si ministři podle ruské agentury "vyměnili názory na situaci v Sýrii, na spolupráci směřující k urovnání ukrajinského konfliktu a na projednávání severokorejských záležitostí na půdě OSN". Rozhovor se uskutečnil z iniciativy americké strany, oznámil bez dalších podrobností TASS.

O obnovení rusko-amerického dialogu se v příštích dnech pokusí francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault, který ve čtvrtek navštíví Moskvu a v pátek Washington. Podle prohlášení francouzského ministerstva zahraničí se Ayrault v obou metropolích pokusí přesvědčit své partnery, aby podpořili rezoluci Rady bezpečnosti OSN, jež by obnovila syrské příměří.

Témata:  John Kerry Sergej Lavrov Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy