Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo reaguje na kauzu Böhmermann, zruší trestný čin hanobení cizího majestátu

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – Koalice německých křesťanských a sociálních demokratů se shodla na zrušení trestného činu hanobení zahraničního majestátu. Materiál chce mít na stole nejpozději v lednu.

Normu, kterou politici považují za zastaralou, využil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k žalobě na německého satirika Jana Böhmermanna. Ten letos v březnu vyvolal poprask svou básní, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik básní odvysílanou ve veřejnoprávní televizi ZDF reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Turecký prezident se ostře ohradil a satirika zažaloval, využil přitom paragraf 103 trestního zákoníku, který počítá s maximálním trestem pěti let vězení. Trestní stíhání Böhmermanna umožnil souhlas německé vlády, která si za to vysloužila velkou kritiku. Už tehdy se ozývaly hlasy, že je třeba příslušný paragraf zrušit, lišily se ale názory, kdy tak učinit. Koalice se dohodla až dnes.

Trestní stíhání Böhmermanna zastavila německá prokuratura v úterý. Böhmermannův umělecký počin bude ale ještě předmětem občanskoprávního řízení, které začne 2. listopadu před zemským soudem v Hamburku. Erdogan se v něm domáhá, aby byl zakázán celý text posměšného dílka.

„Nejpozději v lednu příštího roku by měl do vlády jít návrh novely s jasným cílem zrušit hanobení majestátu, jak je stanoveno v paragrafu 103 trestního zákoníku," řekl novinářům po několikahodinové koaliční schůzce, která se věnovala i řadě dalších témat, šéf poslanců sociální demokracie Thomas Oppermann s tím, že jde o předpis z 19. století, který do demokracie nepatří,

Témata:  Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy