Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stejné platy pro ženy a muže? Německo zavádí potřebná opatření

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Německá vládní koalice se dnes shodla na opatřeních, které mají vést k narovnání platů mužů a žen. Ženy v Německu v průměru vydělávají o 21 procent méně než muži, vyplývá z dat statistického úřadu. 

Dvě třetiny rozdílu mezi platy mužů a žen jsou způsobeny mimo jiné tím, že ženy častěji pracují na částečný úvazek a nikoliv v sektorech hospodářství s vysokými platy. Když se to zohlední, ukáže se, že ženy za stejnou práci dostávají o sedm procent méně než muži.

„Dnes jsme se shodli na tom, že zaměstnanci v podnicích s 200 a více zaměstnanci budou mít nárok na informace o tom, jestli jsou nespravedlivě placeni," uvedl po jednání šéf poslanců sociální demokracie Thomas Oppermann.

Pracovníci tedy budou moci požadovat údaje o tom, kolik peněz berou jejich kolegové na podobné pozici. Kvůli ochraně osobních údajů dostanou ale zaměstnanci pouze informaci o příslušném průměrném platu.

Více povinností čeká firmy s 500 a více zaměstnanci, které budou muset rovnost platů přezkoumávat a pravidelně o ní informovat. Opatření se netýká společností, kde mají zaměstnanci kolektivní smlouvu. Budou také mít povinnost předkládat pravidelně zprávu o rovnosti platů. Některé společnosti se obávají vyšších nákladů, které jim nové povinnosti přinesou.

„Bude se to týkat 14 milionů zaměstnanců. Je to velký krok dopředu pro rovné odměny pro ženy a proti platové diskriminaci v této zemi," je přesvědčen Oppermann.

Témata:  Německo platy

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy