Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bruselský útočník byl obviněn, pobodal dva policisty

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Belgická prokuratura dnes oznámila, že útočník, který ve středu v Bruselu napadl a pobodal dva policisty, byl obviněn. Incident se stal krátce před polednem na bulváru Lambermont ve čtvrti Schaerbeek, kde žije mnoho muslimů.

Třiačtyřicetiletý muž byl dnes obviněn z pokusu o vraždu v souvislosti s terorismem a z účasti na činnosti teroristické skupiny. Ve středu bodl jednoho policistu do krku a druhého do břicha. Násilník utekl, ale brzy ho jiní policisté dopadli. Bránil se zatčení a zlomil nos jednomu policistovi, který útočníka nakonec střelil do nohy.

Tamní média s odvoláním na justiční zdroje uvedla, že zatčený Belgičan Hicham Diop byl do roku 2009 vojákem belgické armády. Jeho jméno není bezpečnostním složkám neznámé, zmiňují ho v některých dřívějších případech islámského terorismu. Prý byl v kontaktu s džihádisty, kteří odjeli z Belgie do Sýrie. V roce 2004 kandidoval v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která již zanikla.

Policie krátce po útoku zatkla i Hichamova staršího bratra Aboubakera. Incident oživil v zemi obavy z dalších atentátů.

Témata:  Belgie policie Belgie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy