Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký právník podal kvůli puči stížnost na důstojníky USA

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Ankara dosud z pokusu o převrat vinila islámského duchovního Fethullaha Gülena. Turecký právník ale podezřívá také vysoké důstojníky americké armády. Podal na ně stížnost u soudu v Istanbulu.

Informoval o tom dnes turecký deník Hürriyet. Stížnost byla podle něj podána na šéfa sboru náčelníků štábů armády Spojených státl generála Josepha Dunforda, dále na ředitele amerických zpravodajských služeb Jamese Clappera a na amerického generála Josepha Votela.

Podle právníka Merta Eryilmaze všichni tři podpořili pokus o převrat. Dále tvrdí, že puč byl řízen z jihoturecké vojenské základny Inçirlik, kterou využívají mezinárodní jednotky. Generál Dunford už dříve podobná obvinění označil za absurdní.

Právník Eryilmaz mimo jiné tvrdí, že bomby použité při pokusu o puč nepatřily turecké armádě. Nalezeny byly v osmi nákladních letadlech, která podle něj vzlétla ze základny Inçirlik a přistála v provincii Malatya v noci, kdy se pokus o převrat uskutečnil. Velitel základny Bekir Ercan Van, který následně skončil ve vazbě, podle listu Hürriyet žádal v USA o azyl, ale byl prý odmítnut.

Témata:  Turecko U.S. ARMY Turecká armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy