Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Írán musí donutit Asadův režim k zastavení násilí, tvrdí Německo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Německo vyzvalo Rusko a Írán, aby využily svého vlivu na Damašek k zastavení bojů v Sýrii. Začíná se také hovořit o dalších sankcích vůči Moskvě za bombardování Halabu.

Německá vláda vyzývá Írán a Rusko, aby zastavily násilí a umožnily humanitární dodávky k syrských civilistům. Na otázku, zda je Německo pro zavedení protiruských sankcí, Seibert řekl, že je třeba posoudit všechny možnosti.

Merkelová prohlásila, že Rusko má velký vliv na syrskou vládu a že v mezinárodním právu neexistuje žádná opora pro bombardování nemocnic. Vyzvala proto Rusko, aby skoncovalo s "hrozným" násilím, jemuž je vystaven Halab.

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ministr Sergej Lavrov hovořil telefonicky se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem o možnosti odchodu teroristů z Fronty dobytí Sýrie z Halabu. Frontě, která si původně říkala An-Nusra, navrhl ve čtvrtek zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, aby z Halabu odešla. Podle de Mistury tam má tato organizace, řazená k teroristickým, asi 900 bojovníků. De Mistrua řekl, že rozhodnou-li se odejít, osobně jim poskytne doprovod.

Rusko si kvůli de Misturovým čtvrtečním výrokům k Halabu vyžádalo na dnešní odpoledne mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. Moskva si chce vyslechnout de Misturovy argumenty, zmocněnec bude s členy rady hovořit s pomocí videa.

Podle dnešních zpráv médií se obnovily boje o jižní části města, které armáda získala v létě a později zase ztratila. Ve středu syrská armáda oznámila, že omezí bombardování, aby umožnila zásobování civilistů. Podle šéfa halabské civilní obrany leteckých operací opravdu ubylo. "Dnes město nikdo nebombardoval, ale nevíme, co se stane za hodinu," řekl Ammár Salmu.

Syrský prezident Bašár Asad v minulých dnech nabídl oponentům bojujícím proti jeho armádě ve východním Halabu a také jejich rodinám, že jim zajistí bezpečný odchod z města. Povstalci však agentuře Reuters sdělili, že Asadovi nedůvěřují.

Témata:  Německo Sýrie ruské angažmá v Sýrii Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy