Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko po skončení příměří prý navýšilo své síly v Sýrii

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Ruská armáda po skončení zářijového příměří výrazně zvýšila počet svých sil v Sýrii. Uvedla to dnes agentura Reuters s odkazem na vlastní analýzu veřejně dostupných zdrojů.

Podle ní má v současnosti Moskva ve válčící zemi nejpočetnější vojenské zastoupení od chvíle, kdy prezident Vladimir Putin v březnu oznámil stažení části jednotek.

Rusko dopravilo za poslední dva týdny do Sýrie, kde podporuje režim prezidenta Bašára Asada, přibližně dvojnásobné množství zásob než během dvoutýdenního období předcházejícího dohodě o klidu zbraní.

Výrazně rovněž přibylo vojenského personálu, v jehož rámci do Sýrie pravděpodobně dorazili i specialisté určení k obsluze nového raketového systému S-300.

Tyto rakety typu země-vzduch mají podle vojenských analytiků oslovených Reuters umožnit Moskvě efektivnější kontrolu vzdušného prostoru nad Sýrií a zřejmě i odradit USA od výraznějších leteckých akcí.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy